7 Kasım 2016 Pazartesi

Süt Sığırlarında Katyon Anyon Farkı Balansı

DCAD (Katyon Anyon Farkı Balansı)

Diyet katyon-anyon farkı kuru ve laktasyondaki ineklerde kullanıyor olması gereken bir ölçüsüdür. Doğuma yakın(Close-up) kuru ineklerde, negatif DCAD metabolik sorunları önlemeye yardımcı olabilir ve laktasyondaki inekler, pozitif DCAD süt üretimi ve süt bileşenleri artırmaya yardımcı olabilir. DCAD belirlemek için en yaygın denklemi diyet katyon mineralleri olan sodyum (Na) ve potasyum (K),  anyon mineralleri klor (Cl) ve kükürt (S) dayanır.
DCAD hesaplamasındaki temel formül;
Meq/100g
=
Miligram değeri X Atom değerliği
Atom ağırlığı gram

Hesaplamalarda kullanılan formül;
DCAD Meq/Kg KM =(((Na%/22,99)+(K%/39,1))-((Cl%/35,45)+(S%*2/32,06)))*10000

Tablo.1 Bazı yem hammaddelerinin DCAD mEq/Kg olarak aşağıda verilmiştir.

Yem Hammaddeleri
Sodyum(Na%)
Potasyum(K%)
Klor(Cl%)
Kükürt(S%)
DCAD mEq/Kg KM
Mısır Gluteni
0,05
0,46
0,11
0,86
-428
Fiğ Kuru otu
0,02
2,45
0,61
0,31
270
Soya küspesi 44
0,04
2,22
0,13
0,46
262
Buğday Kepeği
0,04
1,32
0,16
0,21
179
Süt yemi
0,19
0,92
0,33
0,23
81
Arpa Ezme
0,02
0,56
0,13
0,12
40
Baklagil Silajı
0,03
3,03
0,55
0,3
446
Mısır Silajı
0,01
1,2
0,29
0,14
142
Yonca Kuru otu
0,12
1,56
0,38
0,28
169
Buğday Samanı
0,12
1,55
0,6
0,11
211
Mısır Flake
0,02
0,42
0,08
0,1
31
Tuz
39,34
0
60,66
0
0
Sodyum Bikarbonat
27
0
0
0
11744
Buğday Ezme
0,01
0,5
0,11
0,15
8
Ayçiçeği Tohumu Küspesi
0,04
1,5
0,12
0,39
124
Pamuk Tohumu
0,02
1,13
0,06
0,23
137
Amonyum Klorid
0
0
66,28
0
-18697
Bonkalite
0,03
1,38
0,1
0,18
225
Potasyum karbonat
0
56
0
0
14322
 *Yem hammadde değerleri NRC 2001 den alınmıştır. DCAD: Katyon anyon farkı balansı

LAKTASYONDAKİ İNEKLER İÇİN DCAD

Michigan State Üniversitesi'nden Dr. Dave Beede tarafından yapılan son özet 25-40 mEq/100g KM pozitif DCAD belirten yem alımını ve süt üretimini maksimize etmek için etkili ve yeterli görülmüştür.
Rasyonlarda önerilen DCAD artan süt verimi ve sıcak veya soğuk ortam koşullarında laktasyondaki süt ineklerinin KM alımını artırdığını gösterilmiştir.
Pozitif DCAD olan diyet ile yapılan besleme ısı stresi koşulları altında faydalıdır. Isı stresi altındaki inekler için bikarbonat ve potasyum kayıplarına neden olacaktır. Isı stresi sırasında diyet katyon anyon farkı araştırma özetine dayanarak, Dr. Beede 25-30 mEq/100gKM DCAD ısı stresi sırasında artan ihtiyaçları karşılamak için yeterli olduğunu ön görmüştür.
Laktasyondaki inekler için katyon anyon dengesinde hedef alınması gereken değerler;
Ø  Holstein ineklerde doğum sonrası 36 kg ve üzeri süt üretenler yani erken laktasyon dönemi için 350-450 mEq/Kg KM değerleri arasında bir DCAD hedef alınmalıdır.
Ø  27 ile 35 kg süt üreten Holstein inekler yani orta laktasyon dönemi için 300 ve 350 mEq / Kg KM arasında DCAD hedef alınmalıdır.
Ø  27 kg’dan az süt üreten Holstein inekler yani ileri laktasyon dönemleri için 250 ve 300 mEq / Kg KM arasında DCAD hedef alınmalıdır.
27 kg’dan az süt veren bir ineğin DCAD 250-300 mEq/Kg hedef olarak örnek bir hayvanın değerleri Tablo 2’ de verilmiştir. Bu değerler doğrultusunda gerekli olan besin madde ihtiyaçları göz önüne alınarak örnek bir TMR oluşturulmuştur.
Rasyon formülasyonunda kullanılan DCAD değerleri olarak Tablo 1’ de verilen değerler kullanılmıştır.

Tablo 2. Örnek bir rasyon için kullanılacak hayvan parametreleri aşağıda verilmiştir.

Tipi
Sağmal inek
Irkı
Holstein
Yaşı
54 ay
Ağırlığı
600 kg.
Gebelik süresi
0 gün
Kondisyon puanı
3
İlk buzağılama yaşı
24 ay
Buzağılama aralığı
12 ay
Sağıldığı süre
150 gün
Laktasyon No.
3
Süt verimi
25 lt.
Süt yağı
3,5
Süt proteini
3,2
Süt laktoz oranı
4,8

Tablo 3. Tanımlanan hayvan için gerekli olan besin kaynaklarını sağlayan TMR aşağıda verilmiştir.
Yem adı
Yem (kg)
Mısır silajı, %30-35 KM
15,53
Buğday samanı
5,53
Sığır süt yemi, 19 HP, 2700 ME
4,2
Ayçiçeği küspesi, solvent, %32 HP
3,51
Arpa tane, ezme
1,77
Yulaf tane, ezme
1,1
Sodyum bikarbonat, NaHCO3
0,2
Toplam
31,84

Tablo 4. Hazırlanan rasyonun besin madde içerikleri ve bazı önemli unsurlar aşağıda verilmiştir.

Unsurlar
Rasyon
Kuru madde (kg), Toplam
19,88
Kaba yem oranı, %
50,8
NEl (Mcal/gün)
28,31
ME (Mcal/kg)
2,29
RDP, g/gün
1909,29
RUP, g/gün
1073,39
HP (RDP + RUP), g/gün
2982,68
HP, %KM
15
Metabolik protein, g/gün
1973,63
NDF Kaba yem, (%KM)
30,09
NDF (%KM)
42,93
ADF (%KM)
26,96
NFC Maksimum (%KM)
35,01
Kalsiyum (Ca), Toplam
50,39
Fosfor (P), Toplam
57,62
Katyon-Anyon farkı mEq/kg
248,5

KURU DÖNEMDEKİ CLOSE UP (DOĞUMA YAKIN) İNEKLER İÇİN DCAD

Kan kalsiyumu buzağılama, kolostrum ve süt üretimi için kalsiyum gereksinimlerini karşılamak için gereklidir. Kan kalsiyum seviyesi azaldığı zaman Şekil 1 süt humması sonuçları ve diğer metabolik hastalıklar (örneğin, plesantanın atılamaması, abomasumun yer değiştirmesi) görülmesi daha yüksektir. Negatif DCAD diyetler doğumu yakın ineklerde kemikten kalsiyum salınımı yoluyla kan kalsiyum seviyesini korumak ve bağırsaktan kalsiyum emilimini artışına yardımcı olmak için beslenir.


Şekil 1.  Hipokalsemi (süt humması) yakalanan ve yakalanmayan ineklerin kan kalsiyum seviyeleri verilmiştir.


















Kurudaki ineklerin buzağılama öncesi 3 hafta içerisinde diyetteki DCAD tavsiyesi -10 -15 mEq/100gKM dir. Negatif DCAD diyet etkili olup olmadığını ölçmek için, düzenli bir şekilde idrar pH belirlenmeli. Yeterli görülürse, idrar pH'si 6.0-6.5 olmalıdır.

Tablo 5. Kuru dönem örnek bir rasyon için bazı parametreler aşağıda verilmiştir.

Unsur
Değer
Tipi
Kuruda inek
Irkı
Holstein
Yaşı
47 ay
Ağırlığı
600 kg.
Gebelik süresi
260 gün
Kondisyon puanı
3
İlk buzağılama yaşı
24 ay
Buzağılama aralığı
12 ay

Tablo 6. Kuru dönem beslemesi için tanımlanan hayvan için TMR aşağıda verilmiştir.

Yem adı
Yem (kg)
Mısır silajı, %30-35 KM
7,32
Buğday samanı
6,8
Sığır süt yemi, 19 HP, 2700 ME
0,54
Ayçiçeği küspesi, solvent, %32 HP
1,88
Yulaf tane, ezme
0,65
Amonyum Klorid
0,2
Toplam
17,39


Tablo 7. Hazırlanan rasyonun besin madde içerikleri ve önemli unsurlar aşağıda verilmiştir.

Unsurlar
Rasyon
Kuru madde (kg), Toplam
11,63
Kaba yem oranı, %
74,29
NEl (Mcal/gün)
13,54
ME (Mcal/kg)
1,92
RDP, g/gün
762,79
RUP, g/gün
869,87
HP (RDP + RUP), g/gün
1632,66
HP, %KM
14,04
Metabolik protein, g/gün
888,33
NDF Kaba yem, (%KM)
48,6
NDF (%KM)
56,28
ADF (%KM)
37,37
NFC Maksimum (%KM)
23,37
Kalsiyum (Ca), Toplam
18,58
Fosfor (P), Toplam
24,01
Katyon-Anyon farkı mEq/kg
-155,17


Kuru dönem rasyonları hazırlarken ülkemizde bol miktarda bulunan buğday samanı bazlı hazırlanması metabolik problemlerin önüne geçmeyi sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder