Yemlerde Partikül Büyüklüğü Belirleme
Süt sığırlarının beslenmesinde
yem partikül büyüklüğü önemli bir rol oynamaktadır. Partikül büyüklüğü arttıkça
çiğneme oranı ve buna bağlı olarak da salya üretimi artar. Ayrıca rumen başta
olmak üzere sindirim sisteminin daha etkin çalışması sağlanır.
Çizelge1. TMR de istenilen ideal
partikül büyüklüğünün dağılımı
Partikül
büyüklüğü
|
TMR
|
>19mm
|
>%3-8
|
19mm-8mm
|
%30-50
|
1,18mm-8mm
|
%30-50
|
<1,18mm
|
<%20
|
Sahada kaba yem oranı %55 olan
bir işletmede partikül boyutu ile ilgili analiz çalışması şekil1’ de görüldüğü
partikül boyutları istenilenden daha fazla olduğu görülmektedir.
Yem partikül büyüklüğü normalin
üstünde olduğunda:
- Rumen dolum kapasitesi aşılır ve hayvanların kuru madde tüketimleri azalır.
- İneklerin besin maddelerinin büyük bir kısmını karşılayacağı kesif yemlere sindirim sisteminde yer kalmaz.
- İneklerin kesif yemleri seçmesine neden olur. Subklinik rumen asidozu gerçekleşebilir.
Şekil 1. İşletmedeki partikül
büyüklüğünün analizi
Salya üretimi yeterli
olmadığında:
- Subklinik rumen asidozu gerçekleşir.
- Süt yağ oranı düşer
- Abomasumun yer değiştirmesi (deplasmanı) semptomu ortaya çıkar.
- Laminitis (ayak iltihabı) hastalığı görülebilir.
Şekil 2. İşletmede yapılan analiz
sonucu alınan önlemler sonrası partikül boyutunun uygun hale getirilmesi
Çözüm
Optimum rumen Ph'sı, yeterli
düzeyde lif sindirimi ve süt yağ oranı elde etmek ve ayrıca Subklinik rumen
asidozu (SARA), laminitis ve abomasum deplasmanları gibi rahatsızlıkların önüne
geçmek için rasyonların kimyasal olarak formüle edilmesi yeterli değildir.
Fiziksel NDF kontrol edilmeli ve uygun partikül büyüklüğü TMR de sağlanmış
olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder