1 Kasım 2017 Çarşamba

Yemlerde Partikül Büyüklüğü Belirleme(Penn State Particle Separator)

Yemlerde Partikül Büyüklüğü Belirleme

Süt sığırlarının beslenmesinde yem partikül büyüklüğü önemli bir rol oynamaktadır. Partikül büyüklüğü arttıkça çiğneme oranı ve buna bağlı olarak da salya üretimi artar. Ayrıca rumen başta olmak üzere sindirim sisteminin daha etkin çalışması sağlanır.
Çizelge1. TMR de istenilen ideal partikül büyüklüğünün dağılımı
Partikül büyüklüğü
TMR
>19mm
>%3-8
19mm-8mm
%30-50
1,18mm-8mm
%30-50
<1,18mm
<%20

Sahada kaba yem oranı %55 olan bir işletmede partikül boyutu ile ilgili analiz çalışması şekil1’ de görüldüğü partikül boyutları istenilenden daha fazla olduğu görülmektedir.
Yem partikül büyüklüğü normalin üstünde olduğunda:
  1. Rumen dolum kapasitesi aşılır ve hayvanların kuru madde tüketimleri azalır.
  2. İneklerin besin maddelerinin büyük bir kısmını karşılayacağı kesif yemlere sindirim sisteminde yer kalmaz.
  3. İneklerin kesif yemleri seçmesine neden olur. Subklinik rumen asidozu gerçekleşebilir.
Şekil 1. İşletmedeki partikül büyüklüğünün analizi




















Salya üretimi yeterli olmadığında:
  1. Subklinik rumen asidozu gerçekleşir.
  2. Süt yağ oranı düşer
  3. Abomasumun yer değiştirmesi (deplasmanı) semptomu ortaya çıkar.
  4. Laminitis (ayak iltihabı) hastalığı görülebilir.
Şekil 2. İşletmede yapılan analiz sonucu alınan önlemler sonrası partikül boyutunun uygun hale getirilmesi



















Çözüm

Optimum rumen Ph'sı, yeterli düzeyde lif sindirimi ve süt yağ oranı elde etmek ve ayrıca Subklinik rumen asidozu (SARA), laminitis ve abomasum deplasmanları gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için rasyonların kimyasal olarak formüle edilmesi yeterli değildir. Fiziksel NDF kontrol edilmeli ve uygun partikül büyüklüğü TMR de sağlanmış olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder